Facturi de energie și gaze

Să economisiți pe facturile de electricitate și gaze este posibil, fiind mult mai simplu decât s-ar putea crede iar mulți oameni o fac deja. Datorită numărului mare de furnizori prezenți pe Piața Liberă și a multitudinilor de oferte de energie, de fapt, economia se realizează prin alegerea tarifelor și promoțiilor care se potrivesc cel mai bine nevoilor în funcție de consum. Câteva exemple?
  • Prețul blocat al componentei energetice protejează împotriva creșterilor bruște ale prețurilor pe piața en-gros, și de obicei prețul fix este garantat pe o perioadă de 1 sau 2 ani de la semnarea ofertei, iar la scadență este necesară reevaluarea condițiilor aplicate de furnizorul dumneavoastră de energie sau gaze.
  • O ofertă de preț zi-noapte, sau pe intervale orare în general, este convenabilă doar dacă consumul este concentrat seara și la orele cele mai convenabile. În situația în care vă petreceți cea mai mare parte a zilei acasă, oferta se poate demonstra neadecvată și oneroasă, prin urmare este mai bine să alegeți o ofertă de energie monorară.
  • Ofertele de Energie și Gaze pot include servicii suplimentare cu plată, precum asigurări sau aparate complementare, însă dacă nu este necesitate reală, este mai bine să economisiți alegând o ofertă simplă de energie și gaze. Inainte de a schimba furnizorul, este indicat să te asiguri că nu există penalități în cazul schimbării ofertei/furnizorului.

Cum să citești facturile de electricitate și gaze

În ultimii ani, Autoritatea Națională de Reglementare in Domeniul Energiei și asociațiile de consumatori s-au luptat pentru a obliga companiile de furnizare de energie electrică și gaze să adopte facturi mai pe înțelesul clientul final. Față de trecut, de fapt, facturile actuale de energie adoptă un format comun pentru toate companiile, cu o primă pagină care conține date și articole de cost mult mai clare. Acest lucru permite utilizatorului să înțeleagă mai bine unde li cum poate economisi, dar și să găsească mult mai ușor datele, cum ar fi codurile de identificare POD pentru energie si gaze, necesare pentru schimbarea furnizorului.

Cum se citește factura de energie electrică

Prima parte a facturii de energie electrica este dedicata datelor de furnizare, cu informatii despre: titular, oferta semnată, data activării, puterea utilizata, modalități de plată și alte informații importante.

Această parte este esențială dacă doriți să schimbați oferta sau furnizorul, să creșteti sau să micșorați puterea contorului

A doua parte a facturii de energie electrică este dedicată codurilor de identificare ale locurilor de consum și este, de asemenea, esențială în cazul schimbului de furnizor: Astfel pe lângă suma totală de plată și perioada de facturare, conține date precum codul de client și indicarea POD-ului (punctul de consum), respectiv adresa locului de consum înregistrată la OD.

POD-ul este codul unic asociat furnizării și trebuie comunicat noii companii în cazul schimbării furnizorului.

A treia parte a facturii se referă la detalierea costurilor, adică la toate acele articole care, adaugate la prețul de furnizare, provoacă creșterea costurilor facturii, și care, de multe ori, sunt de neînțeles. Prețul final al unui kilowatt de energie este compus din: preț energie activă per kw/ oră (singura componenta variază de la un furnizor la altul în funcție de negocierea făcută), valoare distribuție și transport per kw/ oră, valoare certificate verzi și accize per kw/ oră, tva de 19 % care se aplică sumei primelor 3 componente.

Tariful de distribuție și transport, precum și certificatele verzi și accizele sunt reglementate de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, și sunt valori fixe și identice, care se regăsesc în facturile oricărui furnizor din Piața liberă. Acestea se pot modifica doar prin ordinul Anre, iar aplicarea acestora în factura nu este la libera alegere a furnizorilor de energie.

Cum se citește factura de gaz

Prima parte a facturii la gaz, ca și cea de energie electrică, este dedicată datelor de furnizare, cu indicații despre: titular, ofertă semnată, data activării, tipul parametrului, valorile specifice Gazului precum Parametrul PCS, plata și alte informații importante.

Această parte este esențială dacă doriți să alegeți o ofertă deoarece, pe lângă datele deja enumerate, conține și prețul materiei prime

A doua parte a facturii la gaz este foarte asemănătoare cu cea a energiei electrice, deoarece conține: suma totală de plată, perioada de facturare și alte date precum codul client și codul de identificare POD (punctul de consum) dar și adresa locului de consum.

POD-ul este codul unic asociat furnizării și trebuie comunicat noii companii în cazul schimbării furnizorului.

A treia parte a facturii de gaze, în schimb, conține detalii despre consumul facturat și citirea indecșilor, și dacă aceștia din urmă au fost rezultatul unei estimari sau unei citire reale din partea clientului sau a operatorului de rețea. Această parte este foarte utilă pentru înțelegerea volumului de gaz consumat în mc și transformarea mc în kw, precum și întelegerea celorlalte costuri care se adaugă la pretul materiei prime, respectiv tariful de distribuție și transport și la final tva-ul pentru a genera prețul final.

Această a treia și ultima parte a primei pagini precede pagina a doua, unde sunt raportate în schimb detaliile consumului.

Pa care dintre furnizări doriți să economisiți ?

    Nu ai o factură la îndemană ?

    Lăsați-vă îndrumat de unul dintre consultanții noștri

    Răspundeți la câteva întrebări simple care vă vor fi adresate de unul dintre consultanții noștri calificați: vom putea să vă identificăm nevoile specifice și să găsim cea mai potrivită ofertă pentru dvs.
    comparatot
    Chat direct
    Aveti nevoie de ajutor ?
    Scan the code
    Buna ,
    Cum te putem ajuta ?