Ce trebuie sa stii despre centralele termice?

Centralele termice sunt cele mai comune sisteme de incalzire folosite de omul modern. Avem nevoie atat de apa menajera calda cat si de caldura in camere, in special in iernile friguroase. Insa nu toate centralele termice sunt la fel. Iar daca vrei una potrivita pentru nevoile si preferintele tale, atunci trebuie sa faci o alegere intre diferitele modele de pe piata.

In principiu, pe piata gasesti urmatoarele tipuri de centrale termice:

Tipuri de centrale termice disponibile pe piata

Centrala termica pe gaz. Aceasta este una din cele mai comune si utilizate optiuni. Tot aici ai alegerea unei centrale clasice sa a uneia cu condensatie. Centrala termica in condensatie recupereaza, prin condens, caldura pierduta in urma procesului de ardere. In general, centralele clasice sunt mai ieftine, dar au un randament mai scazut. In schimb, cele in condensatie au un pret de achizitie mai mare, insa un randament mai bun al caldurii, de pana la 100%.

Centrala termica electrica. In functie de modele, aceasta poate avea preturi mai mari sau mai mici decat centrala termica pe gaz. In schimb, costul pentru consumul de energie este, de obicei, de 3-4 ori mai mare. De aceea se foloseste des in zonele care nu dispun de sisteme de furnizare a gazelor naturale. Si, totodata, centrala termica electrica ofera o solutie rapida si eficienta de incalzire.

Centrala termica pe lemne. Cel mai des folosita in zonele rurale sau in zonele care nu dispun de celelalte surse de energie. Calitatea si eficienta lor depinde de tipul de lemn folosit. Astfel, multa lume apeleaza la paleti de lemne, care sunt ceva mai eficienti decat lemnul clasic.

De ce sa tii cont inainte de a face o achizitie?

ALTEAS ONE NET 24 KW

Trebuie sa te asiguri ca centrala termica poate face fata nevoilor si preferintelor tale si ale celorlalte persoane care o folosesc. Primul pas este identificarea acestora. Afla cat de mare este spatiul, cate persoane folosesc apa menajera si cate camere are locuinta. Astfel vei observa daca e nevoie de o centrala mai puternica sau cu diverse optiuni. Totodata, ia in considerare gradul de izolatie al locuintei. Practic, cu cat izolatia termica a casei este mai buna, cu atat centrala termica este mai eficienta. 

Unele centrale termice vin cu sisteme de protectie in anumite situatii. Spre exemplu, centralele termice pe gaz pot avea protectia la lipsa de gaz. Astfel, daca alimentarea este intrerupta sau ceva este in neregula, centrala se opreste.

Daca esti in dubii cu privire la ce fel de centrala termica sa achizitionezi, consulta un specialist.

Chat direct
Aveti nevoie de ajutor ?
Scan the code
Buna ,
Cum te putem ajuta ?