Indiferent că stai la casă sau apartament, ai nevoie de un sistem de încălzire a locuinței. Poate ai deja o centrală termică, însă prețurile facturilor lunare sunt mari și te gândești la variante mai eficiente. Și, totodată, confortul tău și al familiei tale nu trebuie să se schimbe. Astfel, în acest articol vei afla ce tip de centrală termică să alegi și alte criterii pe care trebuie să le iei în calcul.
Ce tip de centrală termică să alegi?
- Centrala pe lemne, cărbune sau peleți
Este cea mai ieftină opțiune valabilă, însă nu poate fi instalată în apartamente. Dacă achiziționatul lemnelor, cărbunilor etc. îți este accesibil și ai loc pentru depozitat, aceasta este o alegere foarte bună.
- Centrala termică pe gaz
Aceasta poate fi racordată la rețeaua distribuitorului de gaz și este cea mai comună alegere. Este ceva mai costisitoare decât centrala pe lemne, însă este cu mult mai ieftină decât centrala electrică.
O variantă populară și eficientă este centrala termică cu condensare. Aceasta este special făcută astfel încât energia reziduală din timpul încălzirii apei să fie refolosită și transformată. În mod normal, o centrală termică simplă pe gaz are un randament de 90-92%. În schimb, cea cu condensare ajunge de la 98% la un randament de 105-110%. În acest mod, centrala termică cu condensare este mult mai rentabilă și eficientă, având cele mai puține pierderi.
Probabil că nu vei mai găsi centrale termice simple pe gaz, deoarece UE a decis ca acestea să nu mai fie fabricate. Opțiunea celor cu condensare este mai benefică și de aceea se promovează.
- Centrală termică electrică
Aceasta este cea mai scumpă metodă de a-ți încălzi casa. E recomandată dacă nu te poți alimenta de la rețeaua distribuitorului de gaz sau nu poți instala una pe lemne.
Ce altceva să mai iei în considerare?
În primul rând, când alegi o centrală termică fii atent la puterea acesteia. Cu cât suprafața este mai mare și cu cât mai multe persoane locuiesc în incintă, cu atât ai nevoie de o putere mai mare. În principiu, o centrală:
- până în 24kW este eficientă pentru o locuință mai mică
- între 24-34kW pentru o locuință medie (casă mică, apartament mai mare)
- Iar peste 34kW pentru locuințe mari
De asemenea, trebuie luat în considerare debitul de apă caldă. Dacă doar tu folosești centrala, una sub 24kW este suficientă. Dacă mai multe persoane folosesc apa menajeră, poți investi într-un boiler. Acesta va oferi confortul și cantitatea de apă necesare atât la duș/baie cât și la robinete.
Iar dacă unul din scopurile tale este eficiența și economia, clasele A (A+, A++, A+++) sunt potrivite pentru tine. Acestea presupun costuri inițiale mai mari, dar consumă mai puțin și, pe termen lung, economisești.
Iar în ultimul rând te poți uita la aspectele precum nivelul de zgomot, dacă are sisteme de protecție, de comandă etc. Astfel de opțiuni moderne nu sunt necesare, însă oferă o calitate mai bună a vieții.
Centrala termică nu trebuie să lipsească din nicio locuință. Folosește-te de sfaturile din postare și fă alegerea potrivită pentru tine și familia ta!