Plafonarea Prețurilor la Energie Electrică și Gaze

Pe fondul creşterii preţurilor la gaze şi energie electrică, Guvernul a decis, prin Ordonanţa de Urgenţă 27/2022, ca între 1 aprilie 2022 şi 31 martie 2023 preţurile la gaze şi energie electrică să fie plafonate. Este vorba despre o schemă nouă de sprijin pentru populaţie, pentru protejarea clienţilor finali.

Aceasta este o veste bună pentru majoritatea românilor a căror bugete sunt foarte bine calculate, iar fiecare majorare de preț ar însemna un efort financiar greu de dus la bun sfârșit.

contor de gaz
contor

Noua schemă vine după o altă schemă de sprijin pentru plafonarea preţurilor şi compensări la facturi aplicabilă în perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022. E important de reţinut că noile măsuri se referă doar la plafonarea preţurilor la gaze şi energie electrică, compensarea facturilor nu mai există.

Pentru facturile la gaze încă neemise, care cuprind şi perioada facturată din martie, vor fi prezente atât efectele schemei de sprijin din perioadă anterioară 31 martie 2022, cât şi efectele schemei din prezent, de plafonare a preţurilor.

Clientul final trebuie să ştie că preţul facturat până în 31 martie 2023 este de 0.31 lei/kWh la gaze naturale, cu tot cu TVA. Preţul menţionat se aplică pentru toţi clienţii indiferent de consumul facturat lunar.

Plafonarea prețurilor pentru energie electrică

Dacă la gaze lucrurile sunt clare, la energie electrică plafonarea este un pic mai complicată. Se ţine cont de consumul mediu lunar din 2021, când se calculează preţul aplicat per consum. Dacă ai consum mediu lunar în 2021 sub 100 kWh sau egal cu 100 kWh atunci preţul maxim plătit per kWh cu TVA este 0.68 lei.

Ai consum între 100 kWh şi 300 kWh mediu lunar în 2021, plăteşti maxim 0.8 lei cu TVA per kWh. Când ai depăşit în 2021 consumul mediu lunar de 300 kWh nu vei mai avea plafonare la preţul final, fiecare furnizor stabileşte preţul aplicat în funcţie de prevederile regăsite în articolele 5 şi 6 din OUG nr. 27/2022.

plata factura

Preţul la gaze este compus din componenta de achiziţie lunară, componenta de furnizare, componente tarife reglementate, TVA 19% din preţ final. Este important să cunoașteți toate aceste detalii pentru a înțelege mai bine de unde provine suma finală pe care trebuie să o achitați.

Preţul la energie electrică va fi compus din componenta de achiziţie lunară, cea de furnizare, componente tarife reglementate, componente taxe, accize, contribuţii, certificate verzi, TVA.

Important de reţinut: dacă ai deja preţ negociat în piaţa liberă mai mic decât preţul plafonat se va păstra preţul din contractul tău până la încheierea sa, după care se aplică preţurile plafonate chiar dacă noul contract are un preţ mult mai mare decât preţul plafonat, dar doar până la 31 martie 2023.

Plafonarea prețurilor reprezintă o veste bună atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice. Trecem printr-o perioadă mai puțin facilă din punct de vedere economic, iar aceste soluții sunt apreciate de către masa largă de persoane din țara noastră. Care este cea mai bună ofertă la energie electrică?

Chat direct
Aveti nevoie de ajutor ?
Scan the code
Buna ,
Cum te putem ajuta ?